tel.: +420 519 323 050

Jehlice

12.11.2017 - 30.12.2017

 

Ke spínání oděvu případně upevnění účesu v pravěku sloužily jednoduché ozdoby – jehlice, které bývala opatřena různě složitě provedenou hlavicí. Velikost jednotlivých exemplářů mohla být od několika centimetrů až po 50 cm.

První jehlice byly vyráběny z kostí nebo parohu a jsou známy z eneolitu (4500/4400 – 2200/2000 př. n. l.). O něco později se objevují jehlice vyráběné z mědi. Od starší doby bronzové (2200/2000 – 1600 př. n. l.) se stal hlavním výrobním materiálem bronz. Vzácně se vyskytují zlaté nebo zlatem plátované exempláře. Od doby halštatské popularita jehlic klesá a začínají je nahrazovat praktičtější spony.

Ve sbírkách městské muzea a galerie Břeclav se nachází 15 exemplářů jehlice, mezi nimiž vyniká zlomek bronzové jehlice s honosnou hlavicí, která byla nalezena v Borkovanech.

 

Mgr. Libor Kalčík

 

Vstupné

Synagoga 50/25 Kč
Zámeček Pohansko 50/25 Kč
Lichtenštejnský dům 50/25 Kč
Zámecká věž 40/20 Kč

Než budete pokračovat

Snažíme se náš web neustále vylepšovat. A k tomu potřebujeme data. Sbíráme je pomocí cookies, které nám pomáhají analyzovat návštěvnost a následně přizpůsobit obsah a reklamu. Pokud se sběrem cookies nesouhlasíte, klikněte zde.

Cookies - nastavení

zavřít

Snažíme se náš web neustále vylepšovat. A k tomu potřebujeme data. Sbíráme je pomocí cookies, které nám pomáhají analyzovat návštěvnost a následně přizpůsobit obsah a reklamu. Pokud se sběrem cookies nesouhlasíte, klikněte zde.

Správa předvoleb souhlasu

Nezbytné cookies

Bez nich se web neobejde. Zajišťují, aby vše fungovalo, jak má.

vždy povoleno

Marketingové cookies

Shromažďují informace, které pomáhají k lepšímu přizpůsobení reklam vašim zájmům.

Personalizační cookies

Se zapnutým personalizovaným cílením budeme zpracovávat informace o vašem chování na webu. Díky tomu jsme vám schopni nabídnout to, co vás zajímá.

Analytické cookies

Pomáhají nám zjistit, kdo navštěvuje náš web a jak ho lidé používají. Díky těmto datům můžeme efektivně pracovat na vylepšování obsahu i funkčnosti.