19.10.2016 - 28.11.2016
Glazovaná keramická kropenka představuje motiv svaté Veroniky v pokleku, držící v rukách roušku s otiskem tváře Ježíše Krista (veraikon) s trnovou korunou. Veronika má hlavu krytou modrým šátkem, na těle má žlutou halenu a zelenou sukni zdobenou květy. Nádobka na svěcenou vodu je umístěna mezi tělem Veroniky a veraikonem. Keramickou kropenku datovanou do 60. let 20. století se Městskému muzeu a galerii Břeclav podařilo získat v roce 2014 z pozůstalosti Jožky Hořčičky-Šífara.
Kropenka pochází ze strážnické dílny Heřmana Landsfelda (1899-1984), významného malíře, keramika a nadšeného amatérského archeologa, který se vyučil v keramické dílně v Modre na Slovensku. V roce 1939 odchází i se svojí manželkou do Strážnice a zde zakládá dílnu. Heřman Landfeld se badatelsky hojně věnoval habánské keramické výrobě a díky jeho činnosti se ve Staré Břeclavi podařilo identifikovat místo, kde v 16. století stály domy novokřtěnců. Průzkum a nálezy dokládající habánský dvůr ve Staré Břeclavi zároveň patří mezi největší a nejvýznamnější Landsfeldův vykopávkový fond.
Literatura:
Kol. autorů: Město Břeclav. Brno 2001.
Mgr. Jana Štylárková
Snažíme se náš web neustále vylepšovat. A k tomu potřebujeme data. Sbíráme je pomocí cookies, které nám pomáhají analyzovat návštěvnost a následně přizpůsobit obsah a reklamu. Pokud se sběrem cookies nesouhlasíte, klikněte zde.
Snažíme se náš web neustále vylepšovat. A k tomu potřebujeme data. Sbíráme je pomocí cookies, které nám pomáhají analyzovat návštěvnost a následně přizpůsobit obsah a reklamu. Pokud se sběrem cookies nesouhlasíte, klikněte zde.
Nezbytné cookies
Bez nich se web neobejde. Zajišťují, aby vše fungovalo, jak má.
Marketingové cookies
Shromažďují informace, které pomáhají k lepšímu přizpůsobení reklam vašim zájmům.
Personalizační cookies
Se zapnutým personalizovaným cílením budeme zpracovávat informace o vašem chování na webu. Díky tomu jsme vám schopni nabídnout to, co vás zajímá.
Analytické cookies
Pomáhají nám zjistit, kdo navštěvuje náš web a jak ho lidé používají. Díky těmto datům můžeme efektivně pracovat na vylepšování obsahu i funkčnosti.