Pro návštěvníky
Předměty ze sbírek
obraz

Jehlice

Odběr novinek
Facebook

Slavnosti rajčat

výstava

15.08.2015 (09:00) - 15.08.2015 (16:00)

 

U břeclavské synagogy ochutnají kus světa. Skrze rajčata

 

Břeclav - Rajčata všemožných barev, velikostí a chutí budou po roce hrát prim v Břeclavi, kde v sobotu 15. srpna vypukne druhý ročník Slavností rajčat. Akce s podtitulem Rajská Břeclav nabídne pestrou ochutnávku tradičních pokrmů i originálních specialit z rajských jablíček, které připraví tamní restaurace a obchody se zdravou výživou. Čerstvá rajčata zase budou k dostání od zahrádkářů a zelinářů. Gastronomickou akci, která od 9 do 16 hodin zaplní prostor u synagogy v centru města, doplní také bohatý kulturní program. Vstup bude opět zdarma.

„Loňská premiéra Slavností rajčat sklidila u lidí velký úspěch, takže se nám letos už nabízejí prodejci rajčatových pochutin sami a nevnímají to jako riskantní nezavedenou akci. Tím pádem bude nabídka ve stáncích ještě větší a pestřejší a můžeme náš nápad s radostí posouvat dál. Jako novinku do programu přidáváme i kuchařskou show Davídkova koření. To si loni na premiéru akce vymyslelo speciální směs se sušenými rajčaty a pak s ní vyhrálo všemožné kořenářské soutěže, takže se na letošní ročník zase moc těší,“ popisoval autor a organizátor akce Petr Vlasák, s nímž břeclavská radnice slavnosti pořádá.

Skrze rajské speciality podle něj letos návštěvníci ochutnají kus světa. Těšit se mohou například na španělskou polévku gazpacho, italské lasagne, kavkazské speciality na grilu, středomořské saláty, vídeňský guláš, bulharské omáčky, řecká sušená rajčata, texaské chili con carne, mexické tortilly a salsy, ale samozřejmě také na moravská rajčata z Břeclavi a okolí. K ochutnání budou také sušená, nakládaná a všemožně ochucená rajčata, protlaky, kečupy a omáčky. Zkrátka nepřijdou ani milovníci drinku Bloody Mary, tedy spojení rajčatové šťávy, vodky a koření, které loni slavilo úspěch. K dostání ale budou i vzácnosti jako rajčatový čaj, mýdla nebo olej.

Kromě degustací studených a teplých pokrmů z rajčat bude přichystaný také doprovodný program. „O Rajskou Břeclav se letos postará i cimbálová muzika Břeclavan, jazz a swing z Brna v podání Django Jet nebo muzika Luboše Beni a Bonza Radványiho, nejoblíbenější bluesové dvojice na Slovensku. Ve spolupráci s břeclavskou knihovnou opět připravíme výstavu několika set kuchařek z jejich fondu, dojde i na degustace vín. Program pro děti letos přichystá mateřské centrum Lvíček Dyjáček. Neměl by chybět ani pouliční artista, který loni mezi lidmi žongloval s rajčaty, pánvičkami a dokonce i kuchyňskými noži,“ lákal Vlasák.

Slavnosti rajčat stejně jako loni budí zájem daleko za hranicemi města. Pro rajče jako téma se v Břeclavi loni rozhodli, protože jej na rozdíl od mandlí, chřestu, meruněk nebo všudypřítomného vína ještě nikdo neuchopil. Hlavním důvodem však byl fakt, že jsou rajčata v Břeclavi a okolí velmi populární zeleninou. Ta od poloviny léta pokrývá typicky červenou barvou políčka zahrádkářů za městem i balkóny panelových domů v jeho centru. S rajčaty se dá v kuchyni navíc skvěle a rozmanitě pracovat a jeho konzumace přináší člověku řadu vitamínů. (tz)